Herfst

La belle exentriqueWoensdagochtend hoorde ik op NPO 4 een prachtig stuk muziek. Er wordt iedere ochtend aan de luisteraar gevraagd een keus te maken uit twee verschillende werken welke dan tegen de klok van 9.00  uur wordt gedraaid. Dat waren deze keer twee herfstnummers: “De herfst” uit de 4 jaargetijden van Vivaldi en “Automne” van Francine Cockenpot. De laatste kwam gelukkig als winnaar uit de bus: De 4 jaargetijden kan je tenslotte altijd en overal horen in eindeloos verschillende uitvoeringen.

Nu heeft iedere zichzelf respecterende componist na Vivaldi wel een of meerdere stukken of liederen geschreven met als thema of titel “Herfst”. Deze “Automne” daarentegen was mij totaal onbekend net als de componiste maar MOOI! Leuk om daar iets over te schrijven leek mij.

Alleen: Het stuk is practisch onvindbaar op het internet. “Automne + Cockenpot” levert andere resultaten dan je zou verwachten. Tot bleek dat de oorspronkelijke naam later veranderd is in “Colchique dans les prés” (krokussen in de weiden). Een speurtocht op YouTube leverde tot mijn verrassing een grote lijst van stukken met die naam op maar maakte de verwarring omtrent het werk alleen maar groter.

Francine Cockenpot (Parijs 1918 – Lille 2001) was heel actief binnen de scoutbeweging en zeer muzikaal. Ze schreef de teksten en melodieën op van meer dan 800 liedjes die binnen de scouting en de jeugdbeweging heel bekend waren of (dankzij haar) zouden worden. Ze gaf deze muziek zo een groter podium. Ook schreef ze zelf muziek zoals dit lied. Ze heeft de melodie geschreven op een tekst van haar vriendin Jacqueline Debatte en dat werd een bekend lied binnen de scoutbeweging in Frankrijk. Maar: Alleen de melodie is van haar hand. Elke uitvoering van Colchique dans les prés bleek een eigen invulling van de uitvoerenden of een bewerking van de oorspronkelijke melodie.

Zo is het lied wat ik op NPO 4 hoorde een arrangement van David Moreau, uitgevoerd door Patricia Petitbon (sopraan) en Susan Manoff (piano).

Hieronder staan een aantal uitvoeringen van hetzelfde nummer maar toch compleet verschillend, van klassiek koorarrangement tot jazz tot bossa nova.

Veel luisterplezier.
Een arrangement voor koor

Heel speciaal vanuit historisch oogpunt…

Mônica Passos in een mix van Bossa Nova, Jazz en folklore

Van de moderne scoutingsite

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.