Pianoles

 

Algemeen

Sinds mijn afstuderen geef ik al pianoles aan kinderen en volwassenen. Zowel aan beginners als gevorderden. Ik vind het nog steeds fijn andere mensen liefde voor de muziek en plezier in het muziekmaken en de piano in het bijzonder, mee te geven.

Voor we starten is er altijd een gratis en vrijblijvende kennismakingsles.

Kennis maken

Kinderen maken kennis met het instrument (en met mij). Ik laat zien hoe ze hun handen moeten houden en we nemen een kijkje in de piano of de vleugel en ik probeer mij een beeld van het kind te vormen. Is het goed geconcentreerd of juist snel afgeleid. Hoort het wat ik doe als ik iets voorspeel op de piano, kan het iets naspelen of kan het misschien zelf al wat spelen. Dat bepaalt voor een groot deel mijn aanpak en keuze van lesmethode voor het eerste half jaar.

Bij volwassenen spelen vaak vragen mee als:

  • waarom ga je (weer) pianospelen
  • wat zijn je verwachtingen
  • wat vind je fijn om te spelen

Tot slot bespreken we uiteraard de praktische kant van het geheel zoals lestijd, lesduur, en de zakelijke kant.


De les

Als je nog nooit iets met muziek gedaan hebt zal in het begin de nadruk liggen op het aanleren van basisvaardigheden zoals: hoe houd ik mijn handen, algemene muzikale begrippen zoals hard/zacht, hoog/laag, noten lezen, tellen, enz. Daarvoor gebruik ik vaak de methode van Alfred Basic, (ook voor volAls je nog nooit iets met muziek gedaan hebt zal in het begin de nadruk liggen op het aanleren van basisvaardigheden zoals: hoe houd ik mijn handen, algemene muzikale begrippen zoals hard/zacht, hoog/laag, noten lezen, tellen, enz. Daarvoor gebruik ik vaak de methode van Alfred Basic, (ook voor volwassenen is daar een versie van) maar ook Hal Leonard bevalt mij erg goed.

Maar ook als je al langer speelt, of je nu beginnend of gevorderd bent, voor een goede muzikale ontwikkeling zijn er drie pijlers die allemaal belangrijk zijn:

In willekeurige volgorde:

  • Techniek: Met een slechte techniek kom je niet verder. Gelukkig bestaat techniek uit meer dan het alleen studeren van toonladders.
  • Gehoor: Het ontwikkelen van het muzikale gehoor: van het naspelen wat je hoort en horen wat je zelf speelt naar je voorstellen hoe je zelf zou willen dat het klinkt.
  • Begrip: Hoe zit het stuk wat ik speel in elkaar, waarom moet ik Mozart anders spelen dan Chopin. Daar hoort uiteraard een stukje theorie bij, en dat komt in mijn lessen dan ook aan bod. Niet op een droge maar juist op een speelse manier aan de hand van de stukken die je speelt.


Tot slot

Bij de les staat altijd het plezier in het muziek maken voorop. Als je er plezier in hebt studeer je meer en gaat het beter, als het goed gaat vind je het leuker en als… Helaas werkt het ook zo de andere kant op: Als je weinig oefent ga je niet zo snel en wordt het minder leuk en… Bij kinderen (tot een jaar of 12) is daarom begeleiding en stimulans door de ouders een absolute voorwaarde. Het is (helaas) niet realistisch van kinderen te verwachten dat ze iedere dag uit zichzelf achter de piano zullen gaan zitten om te studeren. Ouders mogen van mij daarom altijd lessen bijwonen om zo te weten waar hun kinderen mee bezig zijn en wat ik van hen vraag.


Tarieven

Omdat iedere situatie anders kan zijn bied ik verschillende opties aan. Om een idee te geven heb ik verschillende opties in onderstaande tabel gezet. Maatwerk is altijd mogelijk.

Omdat voor kinderen regelmaat belangrijk is geldt voor hen enkel de eerste optie (maandelijks). Ik hou daarbij de schoolvakanties van het basisonderwijs aan. Verder is het goed om te weten dat, mocht een les door omstandigheden komen te vervallen -om wat voor reden dan ook- of er door feestdagen (pasen, hemelvaart) veel lessen uitvallen, ik altijd zal proberen die te verzetten of in te halen. Mocht dat niet lukken dan wordt dat later verrekend.
Strippenkaarten en losse lessen zijn weliswaar iets duurder maar bieden meer flexibiliteit. Strippenkaarten zijn een jaar geldig na uitgifte. Genoemde prijzen zijn exclusief btw, minderjarigen (tot 21) zijn vrijgesteld van btw.

LesduurMaandelijks *Strippenkaart 10 lessen
(vanaf 16 jaar)
Losse les
(vanaf 16 jaar)
30 minuten65,-200,-22,50
45 minuten95,-300,-32,50
60 minuten125,-400,-42,50
Genoemde prijzen zijn in euro’s en exclusief 21% btw, minderjarigen (tot 21) zijn vrijgesteld van btw.
*Het maandbedrag is gebaseerd op een les per week op een vaste tijd in de week ongeacht het aantal lessen in die maand. Ik ga daarbij uit van 40 lessen op jaarbasis waarvan 3 in de zomermaanden. In de schoolvakanties van het basisonderwijs is er geen les. Het lesgeld is maandelijks verschuldigd m.u.v. juli en augustus. In deze maanden bereken ik het werkelijke aantal gevolgde lessen a 17,50 per half uur.


Wilt u meer informatie over pianoles of iets anders weten, neemt u dan gerust contact met mij op via onderstaand formulier.